Издирват 33-годишен мъж, запалил входната врата на фоторепортер в Бургас

OFFNews 26 октомври 2018 в 17:55 3596 0

Полицията в Бургас издирва 33-годишния Румен Я., запалил входната врата на апартамента на фоторепортера  Борислав Пенков.

Към момента, освен на издирвания, е повдигнато обвинение и срещу 38-годишния Петър Биберов, поръчител на палежа.

Биберов и Румен Я. са осъждани. Първият - за палежи, за притежание на незаконно оръжие, нанасяне на лека телесна повреда. Другият, който към момента се укрива, има три присъди, съобщи на пресконференция днес апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Посегателството срещу журналист и полицай е най-тежкото посегателство срещу демократичните устои, заяви Петров.

Обвинението срещу Биберов е, че на 10 октомври умишлено склонил Румен Я. да извърши палежа. Около 3:00 часа след полунощ Румен Я. е запалил автомобилна гума пред жилищната врата на апартамента на фоторепортера. Огънят е обхванал и електрическото табло с 27 електромера.

Макар и насочено срещу едно лице, това престъпление засяга и много други. В този вход имаше и възрастни, и малки деца. Възрастна жена беше откарана в болница, заяви директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас Калоян Калоянов.

За палежа законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 8 години. Изчаква се пожаротехническата експертиза и може да се премине към по-тежко обвинение, казаха пред БТА от прокуратурата.

Фоторепортерът Борислав Пенков водеше дела срещу Петър Биберов за нанесен побой.

Биберов нападна фоторепортера, докато правел снимки пред едно от заведенията му.

Два пъти прозорците на дома на фоторепортера бяха строшени с камъни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови