Юрий Борисов: Разпитите за шпионаж са нелепи, питаха ме за Решетников и Малофеев

Бившият главен редактор на "Дума" обяви, че няма нужда от адвокат и ще се защитава сам

OFFNews 10 септември 2019 в 08:34 3698 0

Обвиненията в шпионаж са толкова нелепи, че нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам. 

Това заяви бившият главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов, който вчера бе отведен с белезници за разпит по съмнения в шпионаж, по Нова тв. Борисов бе освободен вечерта, а от прокуратурата съобщиха, че е бил разпитван като свидетел.

Това обвинение е много тежко. Три разпита, общо 4 часа, никой не ми предложи да коментирам факти”, каза още Борисов. Според него е имало опит за сплашването му. 

„Мисля, че имаше желание за сплашване. Ген. Леонид Решетников си е един пенсионер. Бивш директор на Института за стратегически изследвания на Русия към президента. Познаваме се във връзка с дейността на движение „Русофили”, покрай православни активности. Не смятам, че това познанство е нещо криминално”, каза още Борисов. 

Бившият главен редактор на в-к „Дума” обясни, че е разпитван за конкретно проучване, направено между 2011-2014 г.

„Социологическите изследвания не са евтини. Има едно социологическо изследване, което, когато аз бях главен редактор, беше поръчано и платено от фирмата, която издава вестника. Движение „Русофили” има различни дейности. От едни хора се взимат дарения за паметници, от други – за изучаване на руски езици, трети – за фестивали”, заяви Борисов по повод на финансирането на движението. 

По повод на познанството му с Константин Малофеев*, Юрий Борисов заяви, че няма информация той да се е интересувал от дейността на движение „Русофили”. „Не съм поддържал никакви контакти с него, но дори и да бях, не знам какво общо има това”, добави той.

„Това, което чувствам е, че това едно сплашване на хора, които ясно изразяват своето неодобрение за външната политика за България, която според мен е папагалска, вредна за България, късогледа и не може да доведе до нищо добро”, каза още Борисов. 

* Константин Малофеев е един от най-доверените олигарси на президента Владимир Путин, името му е в санкционния списък на САЩ. Той, заедно с ген. Решетников, е създател и водач на набиращата в Русия популярност организация „Двуглав орел”, която си е поставила задача да възстанови монархията и обяви Путин за цар. У нас Малофеев стана известен с опитите си да закупи ТВ7 и други структуроопределящи предприятия чрез укриващия се в Сърбия банкер Цветан Василев. Името му протича и в секретни разработки на специалните служби за подривна дейност срещу Балканите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата