Ирена Кръстева обжалва включването ù в черния списък по Магнитски

OFFNews 12 август 2021 в 09:57 8681 2

Снимка Архив

Ирена Кръстева обжалва решението за включването ù в черния списък със санкционирани от САЩ по закона "Магнитски".

Майката на Делян Пеевски атакува в съда решението на служебното правителство за съставянето му, съобщава в. "Сега".

Жалбата ù, №11115 от 4 август, против решение №441 от 4 юни на Министерския съвет може да се види в електронното деловодство на Върховния административен съд.

Тя е оставена без разглеждане от състав с председател Любомир Гайдов по време на закрито заседание, защото към жалбата не е приложено пълномощно за процесуално представителство на адвоката на Кръстева - А. Ангелов.

На основание чл. 158, ал. 1 във вр. с чл. 151, т. 2 от АПК жалбата следва да бъде оставена без движение с указание в 7-дневен срок от уведомяването на жалбоподателя да отстрани констатираните нередовности, с изрично предупреждение, че при неизпълнение на указанията в цялост и в срок, жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а образуваното производство - прекратено - пише в разпореждането.

Не е известно дали пълномощното е представено.

На 22 юни служебният финансов министър Асен Василев съобщи, Кръстева е подала молба да бъде извадена от списъка със свързаните лица със санкционираните по закона "Магнитски".

След антикорупционните санкции, които САЩ наложиха на Пеевски и Васил Божков, както и на вече бившия зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, българските власти изготвиха разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях фирми и лица. Сред имената фигурира и Кръстева, която през годините бе негов съдружник.

Делян Пеевски, както и Божков и Желязков вече атакуваха пред ВАС решението на правителството за списъка. Делата, заведени от тях, все още не са насрочени. Други от процесите срещу санкциите, заведени от името на засегнатите дружества, ще тръгнат по същество през ноември.

Собствениците на "Ефбет" Цветомир и Стефан Найденови (баща и син) подадоха жалба в новосъздадената парламентарна комисия за санкциите. Двамата апелират комисията да разследва защо - по думите им - неправомерно са попаднали в списъка на българското финансово министерство, а в същото време друга фирма е извадена от първоначалния вариант на списъка. Найденови настояват комисията да ги изслуша и да провери дали включването им в списъка е законосъобразно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!