Има сигнали, които могат да се ползват за отстраняване на Гешев, твърди Надежда Йорданова

OFFNews 16 януари 2022 в 10:50 2406 2

Надежда Йорданова

Има конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор Иван Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му.

Това обяви в предаването „Тази неделя“ министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По думите ѝ сигналите са във връзка с неосъществяване на контрол в определени случаи, за начина на организиране и провеждане на наказателното производство и въпроси относно конкретни негови решения и действия.

Йорданова отказа подробности заради факта, че те са свързани с квалифицирана информация. Обществото ще бъде информирано, когато бъдат изяснени всички факти и обстоятелства, заяви тя.

„Не може да съпоставяме избора на съдия Галина Захарова във ВКС и избора на прокурор Гешев за съответните позиции. Става въпрос за много различни биографии“, коментира още министърът. Според нея изборът на Захарова за председател на ВКС е едно от най-добрите събития в правосъдната система от много години.

„Този избор ми даде надежда, че в България магистратското съсловие е готово да съдейства да работи затова да се случи правосъдната реформа и да има по-добро усещане за справедливост в страната. Беше избран един магистрат с безспорни професионални качества, с изключително висок морал“, заяви Йорданова.

По думите ѝ случаят с избора на Гешев е точно обратният пример.

„Когато се разглеждаше кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, неговата предистория беше повече от спорна. Малко преди той да стане главен прокурор, постави под въпрос разделението на властите и нарече този принцип „десен екстремизъм“… Неговата професионална биография беше натоварена с толкова спорни моменти. Та той прикри по делото „КТБ“ Делян Пеевски, той беше в специализираната прокуратура, когато се разви „ЦУМгейт“, какво точно направи. И толкова други спорни въпроси от неговата професионална кариера бяха поставени на масата“, обясни позицията си министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

16.01 2022 в 19:02

е най централната инстанция според конституцията, не напразно се говори за него толкова...

да.вземе да и поднесе пак едни цветя

3767

1

Име на профила

16.01 2022 в 12:02

Абе вие нормални ли сте, какви са тези "ако" - махайте го вече!