И прокуратурата на проверка за ареста на кметицата - превишила ли е правата си?

OFFNews 20 април 2018 в 10:33 10860 1

Цецка Цачева, министър на правосъдието

Ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на права по време на акцията срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, обяви пред журналисти правосъдният министър Цецка Цачева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че министър на правосъдието няма компетенции и правомощия при разследвания и осъщестявяване на операции. Всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишване, каза Цачева. Според нея би било по-добре, ако акцията срещу Иванчева не се бе случила в центъра на София.

"Но от друга страна, знаете призива на държавния глава Румен Радев - всичко да бъде под прожекторите, да бъде осветлено обществото, да получи информация за това какво се случва", допълни министър Цачева.

Тя отбеляза още, че до постановяване на присъда всеки подсъдим е невинен и трябва да се държи сметка за правата на всеки един човек.

Иванчева бе задържана в показна акция пред Министерството на спорта и бе държана права, с белезници и на токчета на пътното платно над 4 часа. В това време органите на реда брояха и описваха намерената в автомобила ѝ сума, за която се твърди, че е 70 000 евро. Последваха критики от граждани и управници за "пресоляване" на акцията. Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че е била премината границата, а Цветан Цветанов също я определи като прекалена. Критиките засегнаха главния прокурор и шефа на новосформираната антикорупционна комисия Пламен Георгиев, които посочиха ареста като първата значима акция за борба с корупцията по високите етажи на новата комисия, отговаряща на високите очаквания за дейността ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови