И кметът на Божурище остава в ареста

OFFNews 31 май 2019 в 20:04 2213 0

Арест, Георги Димов, Божурище

Снимка Нова тв

Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за кмета на община Божурище Георги Димов, поискана от прокуратурата. Съдът прие, че е налице обосновано предположение той да е извършил престъплението, за което е обвинен. Освен това, заеманата от него длъжност, предполага възможността да извърши ново престъпление, с което да попречи на разкриването на обективната истина по делото.

Димов бе задържан на 28 май при операция на Специализираната прокуратура, осъществена със съдействието на СДВР и КПКОНПИ. Повдигнато му е обвинение за длъжностно престъпление по чл. 282 от НК. Той беше арестуван заради продажбата на 4 имота, която според разследващите е реализирана на силно занижени цени, а това бе и един от мотивите на съда да го остави зад решетките. Освен това той можел и да се укрие, и да извърши друго престъпление.

Прокурорът посочи, че според последната оценка щетата за общинския бюджет от 4-те сделки възлиза на 2 133 637 лева. При разпитите обаче свидетели твърдели, че сумата е 8 млн.лева. В края на април разследване на Нова тв разкри, че 80 декара общинска земя пред регулация на километър от столицата е оценена на 1, 68 лв. за кв.метър. След търг по оценката терените са били продадени на частници за малко над 2 лева за кв.метър, докато пазарната цена варира от 7, 50 до 15 лв. Една от фирмите, спечелили имотите, се оказала близка до бащата на кмета на Божурище.

Адвокатът на Георги Димов заговори за политически мотив и посочи, че председателят на Общинския съвет и автор на жалба Георги Димитров също е подкрепил продажбата на предложената цена. Но пък смятал да участва в местните избори, също като други съветници от местния парламент. Защитникът на задържания кмет посочи, че много по-скъпи имоти около продадените били в регулация, а жалбите срещу търга били подадени от лица, които нямали интерес, нямало и връзка между семейството на кмета, фирмите и човека, закупили парцелите.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност и зам.-кмета на общината Габриела Дончева, и младши експерт в общинската администрация. Те са обвинени за това, че в съучастие като съизвършители, в кръга на службата си, са съставили официални документи, в които са удостоверили неверни обстоятелства /с цел да бъдат използвани като доказателства/, а това е престъпление по чл. 311 от НК. На двете обвинени са определени парични гаранции от по 5 000 лева.

Междувременно в Божурище започнаха протести в защита на кмета, тръгна и подписка. Десетки местни жители се събраха пред сградата на общината и настояха за освобождаването на Георги Димов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови