Хванаха украинец да шпионира в ТЕЦ 'Марица изток 2'

OFFNews 19 юни 2024 в 15:51 3089 1

Христо Кръстев

Снимка БГНЕС

Христо Кръстев

Охраната на ТЕЦ "Марица изток 2" е задържала 23-годишен украинец на територията на централата, съобщи зам. градският прокурор на София Христо Кръстев. Мъжът е задържан за 24 часа и предстои да бъде внесено искането за постоянен арест.

По думите на Кръстев при обиск у мъжа са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, множество СИМ карти, както и карти памет. Той е привлечен като обвиняем затова, че е шпионирал за чужда държава.

Зам. градският прокурор съобщи още, че се изготвят експертизи, за да се установи дали мъжът е правил снимки, какви са те и дали съдържат данни, свързани със сигурността на страната, тъй като тецът е стратегически обект. 

Христо Кръстев каза още, че се проучва дали това е първият път, в които украинецът е проникнал на територията "Марица изток 2". Обвиняемият е дал обяснения откога е в България, откъде е влязъл и какво е правил. Прокурорът отхвърли възможността вътрешен човек да му е помагал, засега няма данни за това.

От държавното обвинение изтъкнаха, че вчера е било задържано голямо количество наркотици. Операцията на Главна дирекция "Национална полиция" е била по неотложност и при нея в Нови Искър е открит камион с 350 кг марихуана, опакована във вакуумирани пликове, подредени в общо 44 кашона. Все още няма обвиняем, тъй като още не са събрани доказателства.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16