Хванаха седем души за трафик на мигранти. Шефове на групата са двама сирийци

OFFNews 10 ноември 2020 в 10:31 1591 0

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт съд срещу седем души за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти от Турция и нелегалното им извеждане в Сърбия.

Групата е съществувала от началото на 2016 г. до 17 октомври 2017 г., когато участниците са задържани. Престъпната дейност ръководели двама братовчеди иракчани, единият от които има и българско гражданство. Те били свързващото звено в престъпното сдружение, определяли задачите, контролирали изпълнението им и разпределяли парите от трафика.

Всеки от участниците (двама от които са родени в София, но са със сирийски произход) изпълнявал строго определени функции. Най-довереният на ръководителите отговарял за превеждането на групи нелегални мигранти от Турция в България, като организирал логистиката по транспорта. Определял човек от групата, който да посочи маршрута така, че да „не паднат хора“, осигурявал пред всеки микробус с нелегални пътници пилотна кола, която да предупреждава за полиция на пътя. Той имал задачата да контролира и извеждането на мигрантите в Сърбия, както и да информира лидерите на групата за резултата.

Крайната дестинация бил хотел на около 5 км от Белград, откъдето чужденците били превозвани до сръбската столица с таксита. След успешна доставка ръководителите докладвали чрез интернет приложения на свои турски „колеги“. От тях получавали информация за сумата, която ще им бъде платена за „услугата“, както и код за получаването й в България от непознати лица по системата Хавала.

За всеки преведен човек в Белград групата получавала по 950 евро. Част от парите ръководителите задържали за себе си. Другите разпределяли между участниците в групата и се разплащали с шофьорите превозвачи, с каналджиите, които превеждали мигрантите през границите, със собствениците на къщи в столичните квартали „Модерно предградие“, „Бакърена фабрика“ и „Факултета“, където били приютявани за кратко. С разплащането бил натоварен член на групата, който изпълнявал ролята и на лична охрана на един от ръководителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови