Христо Иванов внесе сигнал до всички прокурори за записа "Лесно е да си прост" (на живо)

Целтта е да се провери дали има поне един прокурор, който да разследва началника си

Георги А. Ангелов Последна промяна на 03 август 2020 в 13:05 45273 6

Съпредседателят на Демократична България и бивш правосъден министър Христо Иванов внесе  сигнал до всички прокурори чрез главния прокурор с настояване да бъдат проверени обстоятелствата около записа "Лесно е да си прост".

Иванов отбеляза, че Софийската градска прокуратура е образувала дело за незаконните записи и снимки с премиера Бойко Борисов, в което няма да проверява съдържанието на записите, а кой ги е направил. Това не е достатъчно и адекватно, каза Иванов и припомни, че по същия начин беше прикрито съдържанието на предишни записи, като “Ало Ваньо” и “Янева гейт”. “Прокуратурата тогава провери само кой е направил тези записи, но не и съдържанието им”, каза Иванов. Според него днешното съобщение на прокуратурата говори за прикриване на съдържанието. “Има голям проблем в първия записа за който две чуждестранни експертизи показаха, че той не е манипулиран”, каза още Иванов. В този запис Борисов разказва за конкретни акции, съгласувани с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, в сезона на предизборна кампания, което според Иванов говори за осъществяване на редица състави от Наказателния кодекс - злоупотреба с пълномощия, злоупотреба с влияние, нарушаване на разделението на властите и използване на службите за политически цели.

"С подаване на сигнала искаме да проверим дали ще се намери един прокурор, който да провери дали бившия главен прокурор и неговият заместник, който е настоящ главен прокурор, заедно с премиера са планирали операции, които да обслужват политическите цели на управляващите. Това е изключителен проблем, той трябва да бъде фокус на проверка и за това ние няма да приемем прокуратурата отново да се опита да замотае всичко, просто проверявайки само кой е произвел тези записи”, заяви съпредседателят на “Демократична България”.

"Нека да видим дали е недосегаем", каза Иванов по повод това, че Гешев обяснява "от селце на селце и от палатка на паланка", че не бил недосегаем. 

Иванов напомни, че вече са сезирали "всички прокурори" за незаконното изнасяне на СРС от текущи дела, както и ВСС и министър-председателя по адрес пък на самия Гешев.

Днес той нарече Гешев "едно абсолютно нетърпимо лице на поста главен прокурор на европейска България". ДБ нямало да приеме, че протестите са постигнали своите цели без оставка на Гешев и без дълбока реформа на прокуратурата.

Иванов се обяви за ясен ангажимент от всички политически сили за дълбока конституционна реформа на прокуратурата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8392

6

мгергов

03.08 2020 в 15:36

и сигнали

8392

5

мгергов

03.08 2020 в 15:35

Оставам с впечатлението, че тоя човек Христо Иванов по цял ден пише жалби.

3013

4

jojopetrov

03.08 2020 в 14:04

"Докладът, изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от друг запис е дало резултат от 20,3 пункта – умерена вероятност на съвпадение- къде тук лабораторията дава достатъчна гаранция, че това е ББ. Явно 20 пункта е равносилно на повече от 50% достоверност.

2362

3

Бабатунде

03.08 2020 в 14:02

Гоуемио, предвид че го прави сека вечер в устата ти, не мисля, че чак толкова те погнусяват тез записи ! А на час ли ти плаща, или теб ти стига онождането в натура, за да плямпаш тролските си глупости ?

400

2

гоуемио

03.08 2020 в 13:39

ако снимате Борисов как сере ще е още по-отвратително от казаното в лични разговори!

1000

1

Любомир Димитров

03.08 2020 в 13:36

Някой прокурор си подготвя кариера я като шеф на или във КПКОНПИ, я като генерален консул в някоя сладка държава!!!
Докато Шиши, Боко и Каскета не бъдат свалени няма шанс за никакъв пробив.