Христо Бисеров очаква присъда

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 07:21 3380 1

Христо Бисеров очаква присъда

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Софийският градски съд (СГС) днес ще обяви решението си по делото срещу бившия заместник-председател на 42-то Народното събрание и депутат от ДПС Христо Бисеров. Той е подсъдим за данъчни и валутни престъпления.

Делото срещу Бисеров мина скоростно на първа инстанция. След като стартира в понеделник сутринта, същият ден следобяд бяха се проведоха заключителните пледоарии, когато прокуратурата поиска присъда от 4 години затвор.

В началото на април прокуратурата внесе за първи път обвинителен акт срещу Бисеров. Съдът го върна заради пропуски. Второто внасяне на обвинителния акт стана през октомври. 

Бисеров отговаря за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, извършено при условията на продължавано престъпление и за затаяване на истина в писмена декларация по Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата.

Последва запор, наложен от СГС по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, на имущество на обща стойност 1 555 883 лв. на Бисеров и на сина му Ивайло Главинков. Първоначално Главников беше обвиняем по същото дело, но впоследствие обвиненията паднаха, а събраните в хода на разследването материали бяха отделени в друго дело.

Държавата ще си търси близо 19 хил. лв. от Христо Бисеров реши съдът в понеделник, след като прие Министерството на финансите да бъде граждански ищец в процеса. Сумата е от неплатени данъци.

Прокуратурата се отказа от част от призованите свидетели. Така трябваше да бъдат разпитани само съпругата на Бисеров - Мария, Ивайло Главников и полицай от столичното 4-о РПУ. Първите двама не дадоха показания, тъй като са в родниниски отношения с Бисеров и законът позволява това.

В съда беше представена единствено счетоводна експертиза. От нея става ясно, че на 10 септември 2010 г. съпругата на Бисеров - Мария, превела на мъжа си заем от 138 831 евро, с които той три дни по-късно е погасил ипотечен кредит. Това обаче е отразено като разход на бившия политик и така се получава отрицателен баланс - че той е харчил повече средства, отколкото е получавал. Например за цялата 2012 г. експертизата твърди, че Бисеров е похарчил 273 422 лв. повече от доходите си. Тъй като произходът на средствата не е уточнен, се приема, че те са облагаеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови