Главният прокурор не може да се отчита по конкретни дела, реши КС

OFFNews 06 юни 2017 в 13:22 2141 0

Главният прокурор не може да се отчита по конкретни дела

Главният прокурор не може да докладва на парламента как се развиват конкретни разследвания. Това се посочва в решение на Конституционния съд, съобщава "Правен свят".

Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. Този отговор единодушно даде Конституционният съд на въпрос, поставен от обвинител №1 Сотир Цацаров.

През ноември миналата година Сотир Цацаров поиска от съда да разтълкува промените в Конституцията, с които се въвежда периодичен отчет на главния прокурор пред парламента. Според текста: "Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

Главният прокурор поиска тълкуването във връзка с това може ли да отчита хода по конкретни разследвания. 

Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство", се казва в решението на Конституционния съд.

Няколко пъти главният прокурор е заявявал, че няма намерение да отчита хода на конкретни дела в прокуратурата. По време на дискутираните от Висшия съдебен съвет (ВСС) препоръки в последния мониторингов доклад на Европейската комисия той обясни, че няма да бъдат изнасяни данни включително и по дела, свързани с корупцията по високите етажи на властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика