Гинка Върбакова осъди КЗК за неосъществената сделка с ЧЕЗ

ВАС постанови, че антимонополната комисия е нарушила процедурата

Даниела Добрева 01 февруари 2022 в 17:37 8256 4

Компанията на Гинка Върбакова "Инерком България" ЕАД окончателно осъди Комисията за защита на конкуренцията заради отказа на КЗК през 2018 г. да разреши сделката за придобиването на ЧЕЗ.

Решението на петчленка на Висшия административен съд е от 28 януари 2022 г. и е окончателно. Производството е образувано по жалба на КЗК от 13 май 2021 г. срещу постановеното от тричленен състав на ВАС, с което той връща на комисията преписката за ново произнасяне.

Мотивите на КЗК бяха, че Върбакова и електроразпределителното дружество за Западна България притежават соларни паркове у нас и след покупката обединеният бизнес може да увеличи своята пазарна мощ и да придобие господстващо положение на българския енергиен пазар. Двете компании обжалваха забраната във ВАС. В същото време Върбакова излезе от бизнеса си със слънчеви централи и поиска наново разрешение да купи ЧЕЗ. КЗК обаче отложи произнасянето си до решението на ВАС по първата жалба.

Междувременно ЧЕЗ обяви, че преговаря с друг кандидат за активите си у нас. През март 2019 г. чешкото издание Лидове новини обяви българската компания "Еврохолд" за новия кандидат-купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България. Търговците на ток се отказаха от сделката с "Инерком" заради невъзможността на компанията на Гинка Върбакова да изпълни условията по договора, подписан година по-рано.

През юни 2019 г. договорът между ЧЕЗ и "Еврохолд" бе финализиран и компанията придоби електроразпределителното дружество за 335 млн. евро. Тогава от БСП обявиха, че едно и също лице стои и зад "Еврохолд", и зад Гинка Върбакова.  

От сегашното решение на ВАС става ясно, че по делото на "Инерком" срещу КЗК са назначени и изслушани две експертизи, които са показали, че делът на общите фотоволтаични мощности на ЧЕЗ и "Инерком" представляват дял от 2.5%. Те произвеждат 2.7% от соларната енергия в страната, което е много далеч от 15%, за да бъде счетено за възпрепятстване на конкуренцията и господстващо положение.

"Като се е произнесла направо с решение, с което е забранила концентрацията между предприятия, която да се осъществи чрез придобиване на контрол от страна на „Инерком България” ЕАД върху предприятията от групата на „ЧЕЗ” а.с. в Република България, КЗК е нарушила предвидената в закона процедура. Правилно посоченото нарушение е квалифицирано от първоинстанционния съд като съществено, тъй като, от една страна, са нарушени процесуалните права на жалбоподателя, а, от друга - ако нарушението не беше извършено, е можело да се стигне до друг резултат", се мотивират от ВАС.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  22553

  4

  dolivo

  01.02 2022 в 21:23

  точно, пак руско-офшорни интереси храбнаха

  а паравана обезщетения получава дори

  на Борисов простотиите дългогодишни

  5827

  3

  pisnamiotmutri

  01.02 2022 в 19:34

  Очаквано. Междувременно пак същото задкулисие получи ЧЕЗ. Само ни побаламосваха малко за да не сме бдителни като общество при втория опит.

  110

  2

  Merc

  01.02 2022 в 19:33

  Ще повърна !
  Това вече не е държава , това е територия !

  12608

  1

  gadeff

  01.02 2022 в 18:32

  Ашколсуун!!
  Гиинка, Гиинка!
  Има правосъдие в таС държава.
  Ако кака ви Гинка беше взеМала ЧЕЗ, цените на тока щяха да са други!
  МЪкаа, мъкаа
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх