Гешев за катастрофата с мигранти: Играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата

Изискал е от МВР, ДАНС, военното разузнаване и ДАР цялата информация, с която разполагат за трафика на мигранти

OFFNews 26 февруари 2023 в 16:26 2379 1

Главният прокурор Иван Гешев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Главният прокурор Иван Гешев

В страната и в ЕС влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са. Може да са свързани с тероризъм, организирана престъпност, а може и просто да бягат от война и да търсят по-добър живот. И ние играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищатя на България. С жертви и от двете страни, за съжаление.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БГНЕС след тежката катастрофа с мигранти на автомагистрала Тракия, в която един човек загина, а десетки други пострадаха. Тази сутрин микробус с 46-ма афганистанци спука гума при гонка с полицията и се заби в мантинела. Шофьорът избяга, а по-късно беше задържан соченият за организатор на групата, който е шофирал пилотна кола. 

Гешев отново повтори, че след закриването на спецправосъдието има 50% спад на делата за организирана престъпност. "Днес се случва това, за което предупреждавам от повече от година. Някои политици, без да ги интересуват интересите на народа, с този закон фактически обслужиха организираната престъпност. Тези, които нарекоха това "съдебна реформа", сега мълчат. Даже не и гузно, защото може би си изпълниха ангажиментите", посочи той.

Според главния прокурор, съчетано с войната на някои политици срещу съдебната власт, дезинтеграцията на институциите и външни фактори е видим резултата.

Иван Гешев коментира, че потърпевши от нарасналата престъпност са гражданите, а не партийните елити и олигарсите. Стана ясно, че днес е изискал от МВР, ДАНС, Служба "Военно разузнаване" и Държавна агенция "Разузнаване" цялата информация, с която разполагат за трафика на мигранти.

"Ясно е, че без да се разкрият тези престъпни мрежи от службите за сигурност и да уведомят прокуратурата, няма как да повдигнем обвинения и да предадем на съд членовете на престъпните групи. Разкриването им не е правомощие на прокуратурата, а именно на службите за сигурност", подчерта главният прокурор.

По думите му има стремеж от ръководството на МВР да се възстанови взаимодействието между институциите и оперативните възможности, "унищожени от бивш министър в тяснопартиен и може би личен интерес".

"Аз и колегите ми, в рамките на правомощията си, след като ни бъде предоставена съответната информация, ще направим всичко възможно да защитим хората. Ще работим както досега с всички, които ги интересуват интересите на народа, защото мой враг е само престъпността", похвали се главният прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки