Гешев вече хвали президента обединител Радев и премиера Кирил Петков

OFFNews 15 декември 2021 в 14:31 15928 3

Главният прокурор Иван Гешев се опитва да зарови томахавката и да се помири с правителството и президента Румен Радев, които настояват за оставката му. Днес Гешев намери пълно съвпадение между държавното обвинение и намеренията на двете институции.

"Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността", обяви Гешев пред медиите след представянето на изследване "Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията" на Центъра за изследване на демокрацията.

На въпрос дали президентът може да е мост между прокуратурата и МВР за изглаждане на различията между тях, главният прокурор отговори, че самият той няма различия и че е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на среща, но не е получил отговор. И уточни, че персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми с престъпността и нейното повишаване.

"Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в Конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", посочи Гешев.

Преди два дни при гласуването на правителството в Народното събрание шефът на държавното обвинение се срещна в кулоарите на парламента с Румен Радев и за кратко разговаря с него.

Гешев обаче даде да се разбере, че няма намерение да освободи поста, за което го призовава от два дни и новият правосъден министър Надежда Йорданова. Той щял да обмисли варианта и да си каже мнението, ако Йорданова му посочи конкретни причини, заради които да напусне поста си. Гешев добави, че досега има само политически изявления, но без конкретни примери защо той да трябва да си ходи.

По повод изказаното от правосъдния министър да поиска програмен бюджет за прокуратурата, обвинител №1 каза, че се надява това да не е опит за натиск върху съдебната система, защото ще влезе в противоречие с основни европейски принципи.

За разлика от МВР, което смята, че има спад на престъпността, Иван Гешев коментира, че административните ръководители на прокуратурите по места в страната забелязват ръст на всички видове престъпност. И отново отбеляза нарушеното взаимодействие между МВР и държавното обвинение.

На точно обратното мнение бе зам. главният секретар на МВР Стоян Темелакиев, който обяви, че координацията и взаимодействието с окръжните и районните прокуратури са на ниво и се работи добре. На това твърдение Гешев отвърна, че има данни за това как директор на ОДМВР се вижда "нелегално" с окръжен прокурор, за да не го уволнят, и че неофициално полицаи от Икономическа полиция са обяснили, че не могат да отидат на събитие с представители на прокуратурата, защото им е забранено.

Според него тези и други примери противоречат на правовата държава, европейските ценности, законите и Конституцията.

Гешев не се съмнявал в данните на МВР за престъпността, но прокуратурата щяла да изготви своя статистика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

16.12 2021 в 01:46

Че колко му е. Заравя бойко и компания - и продължава да си прокурорства.

2210

1

fishcake1

15.12 2021 в 19:56

Боклук и мижитурка.