Гешев ще сезира КС за намаления бюджет на прокуратурата

Главният прокурор ще ползва като претекст бежанците от Украйна, на които трябва да им бъде осигурена правна помощ

OFFNews 10 март 2022 в 14:53 1729 1

Главният прокурор Иван Гешев обмисля да сезира Конституционния съд за орязания бюджет на държавното обвинение с 20 млн. лв. Той ще използва като повод бягащите от войната украинци, на които трябва да бъде оказана правна помощ.

"Бюджетът на съдебната власт и в частност на прокуратурата беше намален със сума, представляваща 60% от режийните разходи на прокуратурата. Това затруднява да помогнем на семействата на своите приятели в Украйна, въпреки това прокуратурата ще се опита да помогне. Вероятно ще поставя проблема пред КС, защото неосигуряването на достатъчно финансиране на някоя от властите това нарушава демократични принципи като разделението на властите", обяви Гешев преди заседанието на ВСС, цитиран от "Лекс". 

ВСС подкрепи предложението му в почивната база на прокуратурата в Бяла да бъдат настанени семейства на украински магистрати и съдебни служители, които са напуснали страната заради военната инвазия на Русия. Там могат да се приютят до 95 души. Разходите засега се поемат от бюджета на съдебната власт. 

Гешев е поискал и базата в комплекса "Чайка" във Варна, която в момента е негодна за ползване, но може да побере още 182 души.

Правителството трябва да одобри допълнителни разходи и трансферите по бюджетите за оказване на незабавна хуманитарна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

ВСС ще поиска от председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор да кажат колко е издръжката на човек на ден и това трябва да стане до две седмици.

„Бюджетът на съдебната власт беше намален със сериозна цифра с цел реформиране на прокуратурата. Сега виждаме каква реформа се случва. Как реформираш нещо с намаляване на бюджета. Ние сме длъжни да помогнем с каквото можем, макар и със скромните възможности, които имаме, както направиха Полша и други европейски страни“, обясни Иван Гешев.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова отговори, че вчера МС е решил да се активира директивата за временна закрила, програма за реакция на търсещите закрила по този ред, както и процедурите, по които да стана това. Това означава ускорено включване на украинските граждани, навлизащи у нас, в пазара на труда в Европа, включително и в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

10.03 2022 в 15:08

Съдружник на фирма Жоси преписва 2,5% от фирмата си на
бащата на Иван Гешев. Представете си в каква държава
живеем. Главният прокурор открито рекетира бизнеса.
Заради тази мафия младите хора бягат и България загива.

Затова независимо от коя партия сте, отляво или отдясно,
няма никакво значение, всеки който носи българско сърце
трябва да бъде пред ВСС след две седмици (поредното изслушване за оставката на Гешев), за да спасим България от мафията и най-накрая да заживеем в нормална
просперираща държава!

ОСТАВКА ГЕШЕВ!!! МАФИЯТА ВЪН!!!

Всички пред ВСС след две седмици (ул. „Екзарх Йосиф“ №12 - до Халите).

Носете свирки, тромби и български знамена! Да живее България!
 
X

Да помогнем на украинските деца!