Гешев с писмо до Рашков и шефа на ДАНС за общи действия срещу купуването на гласове за вота

OFFNews 19 май 2021 в 12:52 3103 0

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и председателя на ДАНС Димитър Георгиев, с което им предложи да се продължи утвърдената добра практика за създаването на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 11 юли 2021 г. избори за Народно събрание. 

Създаването на такъв тип звено преди всички национални избори цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите. Работата на тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК. 

Благодарение на добрата координация и обмен на информация между институциите при проведените на 04 април 2021 г. избори бяха предприети редица действия по предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите. В хода на съвместната работа се събраха доказателства за дейността на организирани престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за което бяха повдигнати и обвинения. За първи път по искане на прокуратурата по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари бяха наложени запори на суми в размер на над 425 000 лв., а при извършени претърсвания и изземвания бяха иззети парични средства в различни валути, които възлизат на над 383 000 лв., като по този начин над 800 000 лв. не бяха включени в опитите за „изборна търговия“. Пред обществото бяха показани разкритите схеми, с които участниците в организираните престъпни групи купуваха гласове в полза на определени политически партии, пише още Гешев. 

В навечерието на предстоящите парламентарни избори за всички български граждани е от значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. В тази връзка компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани, твърди главният прокурор. 

Ръководството на Прокуратурата на Република България счита, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати, пише още Иван Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови