Гешев разпореди спецнадзор върху 23 разследвания за къщи за гости

OFFNews 07 януари 2020 в 12:35 2035 0

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново да вземат на специален надзор 23 досъдебни производства за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и други престъпления от общ характер при финансиране на т.нар. къщи за гости.

Гешев е наредил по всяко досъдебно производство прокурор да определят наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ по отношение на обвинители от първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

По разпореждане на главния прокурор от април 2019 г. започнаха проверки за общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз.

Досега на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от еврофондове. Такива производства са образувани от Софийска градска прокуратура -11 бр., от Окръжна прокуратура –Монтана – 3 бр., от Окръжна прокуратура – Хасково- 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пазарджик – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пловдив – 1 бр., от Окръжна прокуратура Ямбол – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Плевен – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Велико Търново – 2 бр., от Окръжна прокуратура – Силистра – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Варна – 1 бр.

По всички останали случаи проверките продължават, осъществява се и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на Република България.

Обвинител №1 ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС и други престъпления от общ характер при финансиране на къщи за гости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови