Гешев поиска закон за лобизма заради депутати-адвокати

Лаура Кьовеши питала за стойността на протоколните подаръци, които получила у нас

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2021 в 11:01 2711 1

Главният прокурор Иван Гешев се обяви за приемането на закон за лобизма, за да се спре практиката депутати, които преди това са били адвокати на подсъдими, да променят законите в тяхна полза. 

"Да си адвокат на обвиняем пред Специализирания съд, да станеш депутат и да промениш закона в интерес на лицата, които защитаваш … Да, лобизмът е законен в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани. В много държави от Европейския съюз, да не кажа във всички, това не може да се случи", коментира той пред журналисти.

По думите му във всички държави има закони, които уреждат тези неща. И даде пример с посещението на шефа на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши у нас. Тогава тя получила протоколни подаръци и попитала на каква стойност са те, защото дори "на такова ниво е регламентацията в Европейския съюз". А липсата й в България давала възможност за нерегламентирана дейност.

Гешев обяви още, че охраната му от НСО е от днес, а не отпреди няколко дни, както обяви служебният министър Янаки Стоилов.

Според него силно преувеличена била информация за преминаване на служители от Бюрото за защита към НСО, ставало дума за няколко шофьори. Вчера служебният правосъден министър Янаки Стоилов обяви, че обвинител №1 се охранява от няколко дни от службата и че работещи в Бюрото за защита на свидетели - предимно охранители на Гешев, са преминали на работа в НСО.

"Нормално е, в такава държава живеем. Детската игра "Развален телефон" много често циркулира и в медиите, и в живота... Дали съм защитен или не едва ли представлява интерес за българските граждани. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила. И ще спазя закона такъв, какъвто е", каза ръководителят на държавното обвинение.

Без да навлиза в подробности, защото е само административен ръководител на държавното обвинение, Гешев съобщи, че прокуратурата разследвала сигналите, които са постъпили от служебното правителство. В следващите дни пресцентърът на прокуратурата щял да ги обобщи и ще представи статистика за това колко са сигналите, на какъв етап от разследването са, кой работи. В нея няма да попаднат сигналите от 46-ото НС и особено тези от комисията на Мая Манолова, уточни Иван Гешев.

"Сигурен съм, че прокурорите работят по един стандарт за всички преписки или досъдебни производства", допълни обвинител №1.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8167

1

sawall

30.09 2021 в 12:59

Гешев, много добре знаем, че този закон ако се приеме, ще го прилагаш само когато е удобно на шефовете ти. Аре не сме прости. Хубавите закони са супер, но когато ги прилага бухалка...