Служители на Бюрото по защита отишли в НСО, за да пазят пак Гешев

Георги Ангелов Последна промяна на 29 септември 2021 в 15:39 5526 1

Главният прокурор Иван Гешев вече се охранява от НСО така, както предвижда законът. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, след като се запозна на място с работата на Бюрото за защита на застрашени лица.

Стоилов каза, че част от служителите на бюрото - най-вече охранителите на Иван Гешев, ще преминават по тяхно желание към НСО. Пренебрежимо малък е броят на изявилите желание да напуснат.

Той обясни след срещата, че голяма част от въпросите, поставени от служителите на бюрото, вече се решават и увери, че прехвърлянето няма да се отрази на качеството на защита и сигурността на свидетелите.

"Бюрото ще има по-голяма самостоятелност в работата си и ще се повиши в ранг от третостепенен във второстепенен разпоредител. Засега ще се командироват служители, които охраняват магистрати, към Главна дирекция "Охрана". Всяка една трансформация повдига въпроси, заявил съм амбицията този процес да приключи максимално бързо", обясни Стоилов след срещата.

"Няма някакви трудности, които са непреодолими. Хората са мотивирани и имат качествата да изпълняват задачите си. Работим по нормативната уредба, излъчени са съвместни групи, които трябва да осигурят прехвърлянето на материалните активи. Това ще е съпроводено с инвентаризация", добави още Янаки Стоилов.

Той обясни, че останалите средства по бюджета на бюрото ще осигуряват неговата дейност до края на годината, а за следващата година трябва да се предложи новият бюджет, в който да се преценят основните разходи на бюрото.

След като законът за бюрото беше променен от парламента, за да не бъде под личното командване на Иван Гешев, то бе прехвърлено към министерството на правосъдието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови