Гешев: Наблюдаващите прокурори казаха, че от тях се иска да смачкат делото за Хемус

Ружа Райчева 13 декември 2021 в 13:50 2590 0

Снимка Архив

По отношение на разследването за магистрала "Хемус" има незаконен и неправомерен натиск и вероятност да се осъществи престъпление срещу прокуратурата, обяви главният прокурор Иван Гешев в кулоарите на Народното събрание. 

"Трябва ясно да бъде казано – наблюдаващите прокурори казаха, че от тях се иска да бъде смачкано делото, да бъде освободен обвиняемият, да не се протестира мярката му пред Апелативния съд, да му бъде разрешено да пътува в чужбина, където вероятно да може да се укрие. Ето това се иска", каза той. 

Скандалът за упражняван натиск върху прокуратурата се разрази вчера, когато стана ясно, че предполагаемият получател на милионите в чувал за автомагистралата Борислав Колев остава под домашен арест. Софийската градска прокуратура чрез своя говорител Десислава Петрова обяви, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов се е опитал да притиска прокурори по разследването за парите от "Хемус", като е искал по-леко наказание за Колев срещу показанията му за други замесени в схемата. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пък обвини прокуратурата, че брани бившите управляващи от наказателна отговорност. Накрая се включи и обвиненият за натиска Калин Стоянов, който категорично отрече да е "адвокатствал" за по-лека мярка и обясни следното: 

"Работещите служители ми разказаха, че не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените 54 млн. лв. за строителството на ЛОТ 5 на АМ "Хемус". Лицето е заявило готовност да говори, но единият от разследващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще разказва този човек. По този повод отидох в службата да говоря с прокурорите. Ако смятате, че желанието ни да стигнем докрай по разплитането на това сложно престъпление е форма на натиск, аз съм безкрайно учуден."

Гешев посочи днес, че в българското законодателството ясно е указано, че наблюдаващият прокурор ръководи разследването и дава указанията, а следователите и разследващите полицаи ги изпълняват.

"Отделно е било изискано присъствието на наблюдаващ прокурор от ГДБОП в почивен ден, при положение че разследващите органи могат сами да проведат разпита, и че обвиняeмият е заявил, че не желае да дава обяснение, писмено", обясни той. 

Според Иван Гешев това значи, че най-вероятно от този прокурор е било искано да поеме незаконно обещание, което не съответства на закона.

"След като политиците не харесват прокуратурата, значи тя си върши работата. Кажете ми едно нещо, което г-н Рашков е казал, което е вярно", каза още Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!