Европейската столица на културата дерайлира в прокуратурата

OFFNews 09 декември 2019 в 20:04 5178 0

Снимка OFFNews

Пловдивдивската Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за извършеното от Фондация „Пловдив - 2019” престъпление във връзка с откриващото събитие по повод домакинството на града като Европейска столица на културата, за което са похарчени над 2, 6 млн. лева.

Решението на прокуратурата се основава на констатациите на Агенцията за държавна финансова инспекция, на която беше възложена проверка за разходите по организацията на откриването, съобщи БНР.

Проверени са 43 договора и 13 обществени поръчки на стойност близо 3, 2 млн.лева, открити са 7 нарушения.

Събраните доказателства по досъдебното производство ще докажат дали длъжностното лице съзнателно е сключило неизгодна сделка и от това са произлезли значителни вреди за фондацията, или не, казва пред Дарик прокурор Галина Андреева. 

Проверката на похарчените милиони за бляскавото откриващо събитие на 12 януари започна непосредствено след домакинството на Пловдив като ЕСК, припомня в. „Марица“. Окръжната прокуратура в града се е самосезирала за евентуално извършено длъжностно престъпление при разходването на средствата за спектакъла публикации в медиите. С разследването бе натоварен сектор „Икономическа полиция“.

Фондация „Пловдив 2019“ още не е получила официално известие от прокуратурата за започналото досъдебно производство. 

Разследването на Окръжна прокуратура в Пловдив ще се извърши в законовия двумесечен срок, който започва от ноември, когато е образувано досъдебното производство. По преценка на наблюдаващия прокурор този срок може да бъде удължен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови