Европейската прокуратура хвана българска винарна в измама за 400 000 евро

OFFNews 30 юни 2022 в 20:10 1681 0

прокуратура

Снимка europa.eu

Европейска прокуратура

Управителят на винарска компания в Пловдив (България) е осъден за опит за измама, свързана със средства на ЕС, предназначени за насърчаване на износа на вино извън Европейския съюз, съобщиха от пресофиса на Европейската прокуратура.

Управителят на фирмата е представил фалшиви документи при кандидатстването за финансиране и е осъден условно на една година лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок, както и глоба от 2000 лв. Предотвратени са щети за бюджета на ЕС на стойност почти 400 000 евро. Това е първата осъдителна присъда в рамките на разследване на Европейската прокуратура в България.

През март 2020 г. винарната кандидатства за субсидии от ЕС в размер на 390 452 евро по Националната програма на ЕС за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., за да насърчи износа на своите вина за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 г. до 2023 г.

За да отговори на изискванията за получаване на финансова помощ, всеки потенциален бенефициент трябваше да представи пред Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) три съпоставими, независими оферти. По време на проверките си ДФЗ установява, че две от трите представени дружества всъщност не са издавали никакви оферти. И в двете оферти подписите са били незаконно копирани.

ДФЗ докладва за тази нередност на Върховната касационна прокуратура на България, а Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство. След като започва дейността си през 2021 г., Европрокуратурата поема случая.

Обвиняемият се признава за виновен и сключва споразумение с Европейската прокуратура, което беше одобрено от Специализирания наказателен съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови