Евродепутат: Спорни назначения в европейската прокуратура от Португалия, Белгия и България

OFFNews 26 януари 2021 в 19:24 5709 0

София ин 'т Велд

Евродепутатката от "Обнови Европа" София ин'т Велд определи като спорни назначенията на делегирани прокурори в европейската прокуратура от Португалия, Белгия и България, съобщи БНР.

По време на заседание на комисиите по бюджетен контрол и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи тя поиска от трите страни-членки прозрачност, като предоставят всички документи за целта и не изключи в противен случай страните да бъдат дадени на съд.

Скандалът с назначаването на делегираните прокурори започна от Португалия. Наскоро евродепутатите от "Обнови Европа" и Европейската народна партия поискаха от Лисабон прозрачност около назначаването на обвинителя Жозе Гера в Европейската прокуратура, което определиха като "е политически ход", тъй като Комисията по подбор е препоръчала друг кандидат.

Социалистите в Европейския парламент обаче твърдят, че това са нападки срещу португалското председателство. По същия начин, според либералите, са действали властите в Белгия и България и са пренебрегнали препоръките, които са били за други кандидати.

Все още не са известни имената на всичките български европейски прокурори. Преди година комисия по подбор на кандидатите номинира трима: Десислава Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Светлана Шопова-Колева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Теодора Георгиева - съдия в Административен съд - София град. През юли Съвета на ЕС назначи Теодора Георгиева за българският представител в Европейската прокуратура.

В края на миналата година стана ясно, че десет ще са българските магистрати, които ще работят като делегирани прокурори към Службата на Европейския главен прокурор.

На извънредно заседание преди дни Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обяви началото на процедурата за подбор и 35-ма български магистрати се кандидатираха за европейски делегирани прокурори. Сред тях има само двама съдии.

Съгласно правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор тричленна комисия, излъчена от Прокурорската колегия на ВСС, ще прецени кои от тях отговарят на предварителни услови

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови