Емил Дечев: Проява на лош вкус е обществото да научи сигналите срещу Гешев преди ВСС

OFFNews 09 февруари 2022 в 10:32 1940 1

Най-вероятно Върховният административен съд ще даде указания на Висшия съдебен съвет да започне отново процедурата по искането за отстраняване на главния прокурор, направено по време на мандата на Янаки Стоилов, обяви зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев пред БНР.

И обясни защо е необходима намесата на ВАС.

"Когато неговото (на Янаки Стоилов - бел. ред.) предложение не беше разгледано по същество от сегашния ВСС, той обжалва това решение пред ВАС, беше образувано административно дело. В същия момент беше образувано и дело в КС за тълкуване именно на тази разпоредба – дали правосъдният министър има компетентност да стартира такава процедура или не. Делото в административния съд беше спряно. Сега то трябва да се възобнови", коментира Дечев.

Така процедурите може да станат две, защото правосъдният министър Надежда Йорданова потвърди готовността си да поиска от ВСС отстраняването на Иван Гешев. Емил Дечев заяви, че се проучват и анализират и нови сигнали, извън онези, с които м.г. бе отправено предложението за предсрочното прекратяване на мандата на обвинител №1.

"Ще бъде проява на лош вкус, ако първо кажем на журналистите или на цялото общество какви сигнали има при нас, и едва след това ги внесем официално във ВСС", отговори Дечев на въпрос за какви сигнали става дума.

Емил Дечев прогнозира, че времевият хоризонт е „може би около месец“.

По думите му част от сигналите предполага активиране на прокуратурата, поне така твърдят подателите им. Но дали те са достоверни трябва да се провери.

За пореден път заместникът на Надежда Йорданова отрече процедурата са е политическа вендета. По-скоро това е "опит за прикриване зад политическа фразеология на хора, които заемат постове, които не са политически".

"Очаквам най-после да има произнасяне по същество на ВСС дали наистина има основания за предсрочно прекратяване на мандата или не. Очаквам обаче и отново да няма произнасяне по същество, а мнозинството в съвета да приеме, че има друго основание, поради което искането не следва да се разглежда по същество като процесуално недопустимо. Очаквам всичко", посочи Дечев.

Той допусна процедурата да започне при следващия състав на ВСС. Според него съдиите, прокурорите и следователите, които ще избират новите членове на ВСС, трябва да задават на кандидатите и въпроса дали биха гласували за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

"Много бих искал новият състав на ВСС да не се избира по старите правила и да не се структурира по сегашния начин като съотношение на съставните му части. Дали обаче това ще се промени, за съжаление, зависи от парламента, който не знам дали подготвя такива промени – за начина на избор на членовете на ВСС и за промяна в съотношението между различните представители в съвета, излъчени от различните власти. Не знам дали на парламента ще му стигне времето да направи тези промени, преди да бъде избран новият състав на ВСС", изтъкна доскорошният наказателен съдия в СГС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!