Елена Удря остава в ареста. Още не е изтекъл разумният срок за делото за екстрадицията й

OFFNews 01 юни 2022 в 15:35 1471 0

Елена Удря

Снимка БТА/Архив

Елена Удря

Апелативният съд отказа да измени мярката „задържане под стража“, наложена на румънката Елена Удря след ареста й у нас преди повече от месец.

Магистратите посочиха, че все още не е надхвърлен разумният срок за разглеждане на делото за нейната екстрадиция и при възможност за скорошно решаване на случая, изменение на мярката не е обосновано.

В допълнение съдиите посочиха, че към момента не е известно дали Елена Удря продължава да има сключен договор за наем в България, за да разполага с място, на което би могла да пребивава в случай, че напусне следствения арест. По тези причини тя ще изчака в следствения арест до 8 юни, когато ще е следващото разглеждане на искането за екстрадиция.

Делото бе отложено днес заради множество документи, изпратени от Румъния в българския съд по-малко от 24 часа преди заседанието, които трябва да бъдат преведени на български. 

48-годишната Удря бе задържана на ГКПП-Кулата на 7 април при опит да напусне България. Тя бе обявена за международно издирване, за да бъде арестувана от румънските власти за изпълнение на влязла в сила присъда от 6 г. затвор за подкуп.

Бившият румънски министър на туризма поиска да остане у нас заради лошите условия в затворите в родината й. Но магистратите не уважиха искането ѝ, след като тамошните власти изпратиха отговор за условията в местата за изтърпяване на наказания в северната ни съседка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови