Елена Йончева не е оклеветила Делян Добрев, реши СГС

OFFNews 15 декември 2022 в 22:00 1534 0

Елена Йончева

Снимка БТА/Минко Чернев

Елена Йончева

Софийският градски съд отхвърли иска на депутата от ГЕРБ Делян Добрев срещу евродепутата Елена Йончева. Това става известно от окончателно решение на съда, разпространено от офиса на Йончева.

Поводът за делото е случай от 2017 година, когато Елена Йончева заяви, че в общината в Хасково, където Добрев е областен координатор на ГЕРБ, са назначени негови роднини и приятели.

На първа инстанция, в районния съд, Йончева бе осъдена да плати обезщетение 7000 лв., както и съдебните разноски. Втората инстанция отмени това решение. Според мотивите на съда всеки има право на мнение, било то и с негативна оценка.

Елена Йончева не е обидила Делян Добрев, говорейки за скандала "Кумгейт" в Хасково през 2017 г., реши Софийският градски съд и отмени решението на първата инстанция. Според Добрев думите на Йончева са били "омерзяващи и обидни".

"Колеги и приятели ме питат как е възможно български съд да постанови в полза на внушенията и интерпретациите на Елена Йончева срещу мен. Имам силно развито чувство за справедливост и не мога да ви опиша колко съм разочарован. Остана ми да се надявам да има Видовден!", написа Добрев в личния си профил във Фейсбук.

С решението си СГС осъжда Добрев да плати на Йончева държавна такса от 175 лева.

В края на 2017 г. Елена Йончева разкри схема, според която на ключови позиции в местната власт са назначени роднини на Добрев и негови бивши бизнес партньори, припомня БГНЕС.

Тя показа документи, според които съпругът на първата братовчедка на Добрев Даниел Гаргов е не само председател на бюджетната комисия в общината, но и изпълнител на проекти по програмата за саниране, като на един от обектите строителен контрол е била фирмата на родителите на депутата. По думите ѝ има и други високопоставени представители на местната власт, които са свързани с ексминистъра и които са заемали позициите си без конкурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!