Двама разследващи полицаи отиват на съд за рекет

OFFNews 10 март 2021 в 13:51 1819 0

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу двама разследващи полицаи от ГПУ-Калотина. Двамата са обвинени, че от 2019 г. до 29 май 2020 г. от позицията на хора с високо служебно положение са рекетирали застрашени от наказателно преследване.

Източници на незаконните им доходи са били още обвиняеми или подали молби за връщане на веществени доказателства, иззети по досъдебни производства.

Срещу определено "възнаграждение" полицаите предоставяли информация за предстоящи операции на криминално проявени лица, съветвали ги как да бъде осуетена или смекчена наказателната им отговорност, не събирали своевременно доказателства. Те са били наблюдавани от служители от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.

Жертва на техни корупционни действия станали двама таксиметрови шофьори. На 14 май м. г. те били спрени от патрул на ГПУ-Калотина и задържани, тъй като превозвали нелегални мигранти от София към границата. Автомобилите са иззети като веществени доказателства, образувано е и досъдебно производство.

На следващия ден двамата разследващи полицаи започнали разпити на шофьорите. Вместо изясняване на обстоятелствата по случая, те започнали да внушават на задържаните колко е тежко положението им, как ги очаква съд и затвор за каналджийство. С подсещащи въпроси, знаци и гримаси полицаите ги карали „сами“ да стигнат до извода, че може да им се размине, ако платят. Сумата, с която трябвало „да се откупят“, била посочвана с пръстите на ръцете - 4000 лв. от единия и 2000 лв. от другия шофьор.

За да не бъдат открити у тях, двамата дали указание парите да бъдат предадени в плик без обяснения на тяхно доверено лице - управителка на столичен ресторант. (Впоследствие това не се случва, тъй като поради наложените противоепидемични мерки, ресторантът е затворен.)

Шофьорите не разполагали с поисканите им пари и същия ден били освободени, за да ги намерят и изплатят на части. Изрично били предупредени, че ако това не стане, ще бъдат обвинени и предадени на съд.

Първият транш от 1000 лв. бил даден на двамата разследващи полицаи на 26 май 2020 г. в служебните им кабинети в ГПУ. На 29 май 2020 г. след предаването на втория транш от 1000 лв. двамата служители са задържани.

Към момента те са с мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 40 000 лв. и 5000 лв. Със заповеди на министъра на вътрешните работи са отстранени от длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови