ДПС не спира да включва Димитър Аврамов в листите си, прокуратурата не се отказва да му иска имунитета

OFFNews 25 април 2023 в 09:51 1955 0

Аврамов

Снимка Архив

Димитър Аврамов

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе искане до парламента за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу депутата от ДПС в 49-ото НС Димитър Аврамов заради търговия с влияние, съобщиха от СГП.

Делото се точи вече 10 г. Аврамов бе предаден на съд още през 2013 г. по обвинение, че в периода 6 юли 2012 г. - 17 юли 2012 г., подпомогнат от съучастника си Методи Петков, е поискал между 50 000 и 60 000 лв. и е получил 100 000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от шефа на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана. Другото му обещание било да натисне местния полицейски шеф да бъде осигурена охрана на 128 дка край село Стубел.

Свидетел по делото бе агробизнесменът Светослав Илчовски, който разказа за оказвания върху него натиск пред временната комисия за ревизия на Май Манолова в 45-ия парламент.

Три години по-късно Софийският градски съд оправда Аврамов и Петков. Прокуратурата обжалва и апелативният съд отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане на СГС.

През 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров иска от Народното събрание да свали имунитета на Аврамов.

Съдебното производство попада в Специализирания наказателен съд, като след закриването му е прехвърлено на Софийския градски съд.

Според Конституцията на страната и правилника на парламента само НС може да свали защитата на депутат или ако той доброволно се откаже от нея.

След избирането на Аврамов за депутат наказателното производство е било спряно именно заради имунитета му.

Аврамов е бивш депутат от ГЕРБ, но бе изключен и влезе в листите на ДПС, от където през последните години е народен представител.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!