До дни повдигат обвинения на машинистите за катастрофата в Хитрино

ОFFNews 13 май 2017 в 17:10 4173 0

Снимка БГНЕС

До дни ще бъдат повдигнати обвинения за трагедията в Хитрино, заяви директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор Евгени Диков, предава бТВ.

Очаква се обвинителният акт срещу машинистите на дерайлиралата композиция Димитър Михнев и Радослав Петков да бъде внесен преди съдебната ваканция през август. 

Според окончателната експертиза причината за дерайлирането е превишена скорост и няма други виновни за трагедията, при която след експлозия на товарна композиция с цистерни с пропан-бутан и пропилен на 10 декември миналата година загинаха 10 души и бяха ранени 29 други. 

Пред журналисти Диков отбеляза, че отговорността за случилото се не пада само върху първия машинисти, защото вторият трябва да следи за негови грешки. 

"Ако първият машинист не забележи сигнала на светофара или другите светлинни сигнали, вторият е длъжен да реагира. Може би и рутината им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит през тази гара", каза Диков.

Той потвърди, че една от основните версии е била тази машинистите да са били карани да работят прекалено дълго без почивка, но е доказано, че това не е така. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!