Депутатите тихомълком поправят механизма за разследване на главния прокурор

Ружа Райчева 18 септември 2023 в 16:05 1702 0

Гласуване в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Гласуване в пленарната зала

Без дебати в пленарната зала депутатите гласуваха поправки в Закона за съдебната власт на първо четене, които целят механизмът за разследване на главния прокурор да заработи. 

От 134 гласували народни представители, за бяха 90, против - 31, а 13 се въздържаха.

Според приетите през пролетта нормативни промени в Закона за съдебната власт при разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или неговия заместник, се назначава съдия като прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да разследва.

Според становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в тези текстове има непълноти и затова колегията отложи разглеждането на предложението за назначаване на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд за изпълняваща функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Вносителите на приетия законопроект на първо четене са Кирил Петков (ПП), Надежда Йорданова (ДБ) и Божидар Божанов (ДБ). Те се аргументират, че внесените законови предложения целят да "преустановят възможните противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да гарантират ефективното им прилагане".

Освен това законопроектът урежда разработването на нови системи за случайно разпределение на дела, които да отговарят на високи изисквания за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки