Демерджиев: Борбата с корупцията по високите етажи е обречена с тази прокуратура

OFFNews 16 март 2022 в 09:21 1858 1

Снимка БТА, архив

Борбата с корупцията по високите етажи към ден днешен през българската прокуратура изглежда обречена, тъй като тя не желае да участва в нея, заяви бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев пред БНР.

"Нотификацията, която направихме в МВР и Агенция „Митници“ имаше две цели – не само да се отпуши, образно казано, подаването на сигнали и да се махне филтърът, какъвто беше наложен от страна на Върховната касационна прокуратура. Важно беше да има и директна възможност европейският главен прокурор да работи с българските разследващи органи, без това да преминава опосредствано през българската прокуратура", обясни Демерджиев.

Според него ако Министерският съвет стане контактна точка, ще се постигне първата от тези две цели – да се разшири възможността да се подават и препращат сигнали към Европейската главна прокуратура.

А обръщането към такива канали е плод на невъзможността в момента да се работи с българската прокуратура, бе категоричен Демерджиев и даде да се разбере, че правителството трябва да се забърза по осъществяването на съдебната реформа.

С поредното разглеждане на промените в Закона за съдебната власт може да се даде ясен сигнал, че се върви в посока „да се скъса със статуквото“ и че правителството и парламентът желаят да прекратят „всички тези порочни практики, които свързвахме със специализираната прокуратура и съд, и които станаха символ на репресии, облечени в полулегални форми“, смята бившият правосъден министър.

Иван Демерджиев припомни как при закриването на Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор са се чертаели „огромни апокалипсиси“, а после е станало „печално ясно“, че борбата на главния прокурор е за активите на бюрото, които все още не са предадени на Министерството на правосъдието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови