Делото за продажбата на EVN тръгва на втора инстанция

OFFNews 06 януари 2021 в 15:34 1775 0

На втора инстанция пред Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) тръгва делото за борсовата продажба на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN.

Подсъдими по него са бизнесменът Иво Прокопиев, бившите министри в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от посредника по сделката "Булброкърс".

Обвинението твърди, че те са ощетили държавата при продажбата на 33-процентния ѝ дял от дружеството, като акциите са били умишлено занижени. 

В средата на миналата година всички подсъдими бяха оправдани. Наблюдаващият прокурор Емил Петров обаче обяви, че обвинението ще се възползва от правомощията си по конституция и по закон и ще изготви протест. И дори използва цитати от Библията в защита на тезата си.

Прокуратурата изпълни заканата си и днес поиска пред втората инстанция отново да бъдат разпитани бившият министър на икономиката Емил Караниколов и още двама свидетели, въпреки че Караниколов отрече да му е оказван натиск по сделката в качеството му на шеф на Агенцията за приватизация.

Адвокатите се обявиха против повторните разпити, тъй като делото е изяснено и са готови с пледоариите си. Съдът обаче прие искането на прокуратурата.

Делото продължава на 10 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови