Делото за атентата в Сарафово тръгва на втора инстанция

OFFNews 10 май 2021 в 16:34 1507 0

Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище „Сарафово“ като втора инстанция на 9 юни.

На 21 септември 2020 г. Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство – „доживотен затвор без право на замяна“, на двамата подсъдими за съучастие в организирането на атентата ливански граждани Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Те обаче са осъдени задочно, тъй като все още са в неизвестност и се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

На близките на загиналите и пострадалите при атентата бяха присъдени рекордните за българското правосъдие обезщетения от над 100 млн. лв. 

Терористичният акт се случи на 18 юни 2012 г. в автобус с израелски туристи, пристигнали на почивка в България, когато избухна взривно устройство. Загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на автобуса и физическият извършител на бомбения атентат – алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Ранени бяха близо 40 души.

Разследването на Специализираната прокуратура по случая доказа, че атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията "Хизбула", за която се предполага, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт.

Делото „Сарафово“ предизвика широк международен отзвук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика