Делата за нарушени права на гражданите от старта на кампанията досега станаха 41

OFFNews 06 април 2021 в 12:51 1713 0

Прокуратурата образува 41 досъдебни производства във връзка с нарушени права на гражданите от старта на предизборната кампания досега. Към наказателна отговорност са привлечени 13 души.

Държавното обвинение е поискало запор на над 425 000 лв. по Закона за мерките срещу изпирането на пари. В хода на разследването са иззети още и 383 000 лв. и евро в различни купюри, за които са налице доказателства, че са били предназначени за купуване на гласове.

Общо образуваните в прокуратурата преписки за нарушения на изборното законодателство са 728. След анализ на информацията от Националното междуведомствено звено се установява, че подадените сигнали, свързани с изборния процес, са по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 г., когато те са били 945. По-малко са и образуваните досъдебни производства във връзка с изборни нарушения – през 2017 г. те са били 99, а при вота сега за 45-о Народно събрание – 41, съобщават от прокуратурата.

За първи път по искане на държавното обвинение във връзка с образувани досъдебни производства за нарушения на изборни права са запорирани и иззети суми за общо над 800 000 лв., за които има събрани доказателства, че са за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция.

Такива данни за иззети и запорирани парични средства не са налични спрямо дела, образувани за нарушения на политическите права на гражданите при предишни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!