Данъчните проверявали Пеевски 15 години без прекъсване - нямал нарушения

Депутатът от ДПС вероятно е един от най-големите данъкоплатци, обяви шефът на антикорупционната комисия

OFFNews 14 юни 2018 в 13:32 8892 3

Данъчните проверявали Пеевски 15 години без прекъсване - нямал нарушения

15 години без прекъсване депутатът от ДПС Делян Пеевски е бил проверяван от Националната агенция за приходите и не са установени разминавания в приходите му и стандарта му на живот. Това обяви на пресконференция Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. Данните за проверката, които комисията е извършила спрямо Пеевски, са по сигнал са от гражданско движение "БОЕЦ". 

От направената проверка станало ясно, че спрямо Пеевски в прокуратурата имало пет разследвания за извършени престъпления, като всички са прекратени от прокуратурата със заключение, че няма събрани данни за извършени престъпления. 

Георгиев каза, че Комисията е изискала всички проверки на прокуратурата, спрямо Делян Пеевски, както и всички ревизионни актове на данъчните. От НАП предоставили резултатите от три проверки и три ревизии, които обхващат период „без прекъсване“ от 1 януари 2003 г. до 31 декември 2017 г. „За 15 години има плътно данъчни ревизии, във всяка една не е направена констатация за недостиг на парични средства за това лице, тоест това, което е купено и декларирано от лицето, е с налични средства“, каза Георгиев.

От Комисията изискали от Пеевски да предостави документи за доходите си за последните пет години, „да не би да има нещо, което се разминава“. Проверката установила, че те съвпадат с това, което е отразено в данъчно-ревизионните актове.

В прокуратурата има пет потвърдени отказа за образуване на наказателно производство срещу Пеевски и е прекратена друга проверка. Първата проверка е от 2007 година по сигнал за това, че като зам.-министър в министерството по държавната политика по бедствия и аварии е злоупотребил със служебно положение с цел облага. Проверката установила, че няма данни за извършено престъпление и е прекратена.

Второ производство е имало от Софийска градска прокуратура по анонимен сигнал за извършване на подслушване от Пеевски и банкера Цветан Василев, което не било потвърдено.

По трети сигнал е образувана преписка отново в СГП за придобиване на имоти със средства с неизяснен произход от Балканска медийна компания, както и за разминаване в стандарта на живот и декларираните пред Сметната палата приходи.

Четвъртата проверка е по сигнал на Цветан Василев за заплаха за живота с поръчител Делян Пеевски. Тя също е прекратена поради липса на доказателства. Пета преписка в Софийска районна прокуратура по сигнал за престъпления против правосъдието също е прекратена.

„Като дръпнеме чертата се оказва, че или г-н Делян Пеевски е един от най-проверяваните и най-чисти хора в тази държава, или има най-добрите счетоводители и адвокати“, заяви шефът на антикорупционната комисия. По думите му за тези 15 години, в които Пеевски е проверяван, „лицето е имало достатъчно доходи, плащало е огромни данъци“.

„Нямам право да ви казвам цифрите, но сумите, платени към държавата показват, че той вероятно е един от най-големите данъкоплатци в тази държава“, заключи Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

2

Hihi1981

14.06 2018 в 15:48

Този човек е национално богатство!!!Пример за млад,успял в бизнеса и живота човек!