Quantcast

Данъчен осъди прокуратурата за обезщетение от 100 000 лв.

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2020 в 10:45 3920 1

Прокуратурата трябва да плати обезщетение от почти 100 000 лв. на данъчния шеф от Варна Мирослав Нонев за незаконно обвинение, съобщи Лекс. Окръжният съд във Варна присъжда на Нонев 40 000 лв. за морални вреди от незаконното обвинение, над 54 000 лв. за имуществени вреди от неполучени заплати, докато е бил отстранен от длъжност, и над 3000 лв. разноски по делото.

Нонев беше арестуван при шумна акция срещу данъчни служители преди 7 г., след която беше обявено, че ще бъде разследван за пране на пари и търговия с влияние. Прокуратурата обаче обвини Нонев - тогава началник на дирекция "Събиране" в НАП-Варна, и колегите му Марияна Димитрова и Бехтие Османова само за престъпления по служба. След 2 г. делото беше прекратено, без да стигне до съда.

Тримата заведоха дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като Димитрова вече осъди прокуратурата за около 100 000 лв. 

Срещу Нонев са били прилагани и специални разузнавателни средства (СРС) – бил е следен и подслушван, като съдът отбелязва, че макар да са прилагани правомерно, обезщетение се дължи и за тях заради неоснователното обвинение.

Данчният е написал в исковата си молба, че делото се е отразило пагубно на семейството му. Разболял се, разделил се с приятелката си, едната му дъщеря получавала паник атаки и косата ѝ побеляла. Другата също понесла тежко публичните обвинения и ареста на баща си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7911

1

kokoten

20.10 2020 в 13:57

Много ѝ пука на прокурватурата,нали не плаща тя,ами ние...поне да има начин да ги осудят на затвор,та да видят какво е...поне за месец....