'Да се видим за 10 минути' - ученици купуват дрога с кодирани съобщения

OFFNews 21 юни 2018 в 13:04 71758 5

'Да се видим за 10 минути' - ученици купуват дрога с кодирани съобщения

С кодовото изречение: "Да се видим за 10 минути", ученици си купували наркотици от дилъри. С него те правили заявка за конкретното количество, което искат и цената му - в случая 10 лв.

Това установили разследващите от ГДБОП, полицията и спецпрокуратурата, които разбили група за разпространение на наркотици в Шуменско. Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на трима жители на Шумен, които са задържани на 16 юни миналата година при спецакция. 

Според събраните до момента доказателства повече от година групата е разпространявала различни наркотици, предимно марихуана, амфетамини, метамфетамини, дизайнерска дрога (чай за пушене), в т.ч. сред ученици в града. Участниците ползвали и други дилъри, които били длъжни всекидневно, или през ден, да се „отчитат“ на ръководителя на групата.

По време на операцията по задържането на участниците у тях и на десет претърсени адреса са намерени и иззети около 500 грама различни наркотици.

Според показанията на свидетели групата държала монопола на разпространение на лека дрога в Шумен и не допускала конкуренти на местния черен пазар. Помежду си участниците контактували чрез мобилно приложение, редовните клиенти пък си поръчвали желаните количества, използвайки кодови наименования - салата (за марихуана), сирене (за хапчета амфетамини) и т.н.

„Да се видим за 10 или 20 минути“, означавало, че се иска дрога за 10 или 20 лева.

В хода на разследването са използвани СРС.

По искане на наблюдаващия прокурор на 19 юни 2018 г. Специализираният наказателен съд наложи на тримата обвинени мерки за неотклонение „Задържане под стража“ заради опасност да извършат нови престъпления и да се укрият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

21.06 2018 в 21:33

Ще съобщя вашите знания в прокуратурата, разбира се. Благодарен за помощтта ви.
Страната трябва да познава Героите си!

23293

3

Стефан

21.06 2018 в 19:32

И като го знаете - що не го съобщавате на ГДБОП? На социалните - на телефона за "деца в риск"?
Интернетски чекиджии!

Аз например - не го знам. Нямам контакти с деца на тая възраст - така и не знам. Ако знаех - щях да намеря начин да си мръдна трътката от клавиатурата, и да свърша нещо.
Значи - вие сте част от мрежата за разпространение на наркотици. Понеже в Наказателния Кодекс пише "... със своето действие, или БЕЗДЕЙСТВИЕ ... е причинил ..."

5784

1

Бабатунде

21.06 2018 в 13:36

Уаааааау, абе вие олигофрени ли сте ? Това го знае всеки едноклетъчен организъм.