Членове от ВСС обидени от дебата в парламента

OFFNews 26 юли 2021 в 20:43 2437 1

Членове на Висшия съдебен съвет са обидени от дебата в Народното събрание, провел се ден след като ВСС определи предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев за недопустимо. 

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев и Вероника Имова, която е член на съдийската колегия на ВСС, коментираха, че отношенията между отделните власти трябва да бъдат конструктивни. Те изразиха тревога от тона на парламентарния дебат по време на изслушването на Янаки Стоилов и Бойко Рашков.

"Съдебната система винаги е била толерантна към другите две власти. И сдържана. Така беше и този път. За съжаление в последно време наблюдаваме друго отношение от изпълнителната и законодателната власт в лицето на отделни техни представители. Някои неща звучат почти като закана или заплаха. Изказванията на някои политици звучаха така: Или отстранявате главния прокурор, или вие си отивате. Е, предпочитам да си отида, вместо да ми поставят така ултимативно нещата", заяви Боян Магдалинчев.

"Бих приела като лична обида и това е факт, че от парламентарната трибуна се говори за членове на ВСС като за хора, които са с недостатъчна или съмнителна професионална компетентност", заяви Вероника Имова, цитирана от lex.bg.

Представляващият Висшия съдебен съвет подкрепи тезата на правосъдния министър, че трябва да бъде питан Конституционният съд за основанията и процедурата по предсрочно отстраняване на тримата големи в съдебната власт. 

"Увaжaвaм миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo, нo тoвa, чe тoй внece eднo пpeдлoжeниe и нe пoлyчи чaĸaния oтгoвop, нe oзнaчaвa, чe тoй нeпpeмeнннo e пpaв, a BCC нe e", каза Магдалинчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови