Ченалова обжалва уволнението си

OFFNews 07 януари 2016 в 17:11 3336 2

Ченалова обжалва уволнението си

Снимка БГНЕС, архив

Съдия Румяна Ченалова обжалва уволнението си пред Върховния административен съд (ВАС). Тя твърди, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е взел решението си за нейното отстраняване в нарушение на принципите на безпристрастност, непредубеденост и истинност, съобщава БНР.

Ченалова беше уволнена заради работата ѝ по делото "Белведере" по повод, на която френският посланик я нарече "гнила ябълка", заради близо 50-те забавени дела и заради подозрителните й служебни отношения със синдика Панайот Велков. Ченалова възразява срещу това, че членове на дисциплинарния състав предложили подкрепено от ВСС уволнение със съдебните кадровици Галя Георгиева и Даниела Костова, които са и сред вносителите на предложението за най-тежкото наказание. Те продължили да работят по казуса, въпреки че три пъти уволнената съдийка настоявала за отводите им, включително и позовавайки се на практиката на Европейския съд по правата на човека. Георгиева и Костова обаче отказали с мотива, че решенията на съда в Страсбург не обвързвали българските магистрати, защото нямали характера на задължителна съдебна практика.

Делото "Ченалова" срещу ВСС е насрочено за девети март. Румяна Ченалова от месеци е в публичното пространство покрай поредицата от записи на неини разговори с бившия председател на СГС Владимира Янева. Аферата "Яневагейт", в която са намесени имената на премиера, главния прокурор и ключови фигури от съдебната власт се проверява от етичната комисия на ВСС и от прокуратурата, засега без резултати. В това време Ченалова се сдоби с нови обвинения и беше периодично призовавана при различни разследващи органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!