Бургаският окръжен съд разпореди на ДАНС да издири всички мигранти, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

OFFNews 01 юли 2024 в 13:10 3424 0

Обвиняемият по делото Омар Аднан

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Омар Аднан, шофирал автобуса при тежката катастрофа

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса, блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи.

Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан, предаде БНР.

На 25 август 2022 г. автобус с 47 нелегални мигранти предизвика катастрофа с патрулка на кръгово кръстовище в Бургас. В произшествието загинаха двама полицаи, а деянието бе квалифицирано като умишлено. 

Оказа се, че почти всички мигранти, пътували в автобуса, са напуснали бежанския център и се издирват. 

Обвиняемият за катастрофата - шофьорът Омар Аднан, вече има една наложена присъда. Тя е от 4 години и 10 месеца затвора за трафик на бежанци.

От всички призовани мигранти само един се яви днес в залата. Уалит Абрахим Хамид, един от пътниците в автобуса, заяви пред съдия, че за първи път вижда подсъдимия Омар, който е шофирал по време на фаталната гонка.

"Около полунощ излязохме от гората, качиха ни в автобуса, като ни казаха да седнем под задните седалки, за да не ни виждат отвън. Потеглихме с автобуса и чухме силен удар, не можахме да разберем какво става, вдигнахме глава и видяхме, че сме се ударили в полицейска кола", каза той, цитиран от бТВ.

Той допълни, че по време на пътуването е имало хора, които не е виждал, но ясно е чувал, че карат мигрантите да пътуват с наведени глави.

"8-годишното дете на брат ми, което пътуваше с мен, пострада от счупени стъкла. Още като излизахме от гората, автобусът се блъсна в дърво и счупи стъкло. По пътя чувах полицейски сирени, но не ги виждах. Тъй като звукът беше много силен, предположих, че са зад нас", допълни Хамид. 

Само петима от нелегалните мигранти са били разпитани след катастрофата пред съдия, заяви прокурорът по делото Димитър Узунов. Следващото заседание е насрочено за 22 юли. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ще се разцепи ли ДПС