Британецът Дейвид Бодил ще бъде екстрадиран

OFFNews 17 януари 2023 в 16:35 1651 1

Бодил

Снимка БГНЕС

Дейвид бодил

Издирваният за съпричастност към терористичен акт англичанин Дейвид Бодил ще бъде екстрадиран във Великобритания, реши Плевенският окръжен съд.

Срокът, в който Бодил е можел да изтегли съгласието си за това, е изтекъл в полунощ на 16 януари, изтъкват от съда, цитирани от БНТ.

Четири дни по-рано 28-годишният британец, който бе арестуван в плевенското село Любеново при специализирана операция, се съгласи доброволно да бъде предаден на властите в родината си. На това заседание на съда стана ясно, че не е издавана червена бюлетина от Интерпол, а заповед за арест от Великобритания от 28 декември м. г.

Бодил е обвинен по Закона за взривните вещества от 1883 г., за което се предвижда доживотен затвор. Преди две години в дома му са били открити вещества и рецепти за взривни смеси. Дошъл в България преди 4 месеца и се е настанил в къщата на баба си и дядо си в Любеново.

Окръжният съд-Плевен намира, че не са налице основания за отказ от изпълнение на Европейската заповед за арест чрез предаването на Бодил на искащата държава.

До предаването му британецът остава в ареста.

Решението на Плевенския окръжен съд е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!