Бодил се съгласи да бъде предаден на властите във Великобритания

OFFNews 12 януари 2023 в 18:18 2082 0

задържаният британец

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Дейвид Бодил

28-годишният британец Дейвид Бодил, който беше арестуван в пленеското село Любеново при специализирана операция, се съгласи доброволно да бъде предаден на властите във Великобритания. 

По време на заседанието стана ясно, че не е издавана червена бюлетина от Интерпол, а издадена заповед за арест от Великобритания от 28 декември миналата година.

Бодил е обвинен по Закона за взривните вещества, за което се предвижда доживотен затвор. Преди две години в дома му са били открити вещества и рецепти за взривни смеси. Стана ясно, че е дошъл в България преди 4 месеца и се е настанил в къщата на баба си и дядо си в Любеново. 

Адвокатът му Жоро Нинов поясни, че в този случай законът предвижда разследването да продължи по Закона за взривните вещества във Великобритания. Нинов каза още, че личното решение за Дейвид Борил е изключително благоприятно за него, пред това да се води съдебно дело, ако не пожелае да бъде екстрадиран. Според адвоката разследваният е постъпил разумно, предаде БНТ. 

Ако той бъде екстрадиран по негово желание, пет от обвиненията, които са му повдигнати, ще отпаднат. Ще остане само едно от тях - за притежание на вещества, с които евентуално може да бъде направено взривно устройство.

Ден по-рано Бодил заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", обясни британецът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !