Божков: Съдът в Дубай отказа да ме екстрадира. България не представи заповед за задържане

Мая Младенова 06 октомври 2021 в 11:49 5534 0

Снимка БГНЕС - архив

Съдът в Обединените арабски емирства (ОАЕ) е отказал да екстрадира Васил Божков въпреки общо 18-те получени искания от българските власти за това. Аргументът на съда е, че властите не са представили важни документи в екстрадиционното производство - първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане.

Това твърди Васил Божков в писмо до медиите, като изпраща и юридическото становище на своя дубайски адвокат Гасан Ел Дайе.

"Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се „укривам“, че „не могат да ме открият и да ми връчат призовка“, че „още чакат решение по исканията за екстрадицията ми“ и други подобни твърдения", пише бизнесменът.

Според него властите в ОАЕ са чакали над година България да изпрати цитираните документи, но те така и не са пристигнали. Затова съдът в ОАЕ окончателно се е произнесъл с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване, посочва адвокатът му. Датата на решението не се цитира.

Адв. Ел Дайе добавя, че клиентът му е получил над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент, обаче, той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура.

"Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства страната, а след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена, въпросът с неговата поискана екстрадиция окончателно ще приключи. Червената бюлетина за г -н Георги Попов беше отменена отдавна", коментира още Ел Дайе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови