Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов е разпитан за Барселонагейт, става ясно от отговор на прокуратурата до Брюксел

Разследването по случая не е приключило

OFFNews 02 октомври 2020 в 16:48 5273 0

Премиерът Бойко Борисов е разпитван от българската прокуратура в рамките на разследването "Барселонагейт". Това става ясно от отговор на заместник-главния прокурор Даниела Машева на въпроси на депутатите от групата в Европарламента за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права - част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

На 7 септември групата за наблюдение на демокрацията пита българската прокуратура: Наскоро испанските медии публикуваха информация за текущо разследване, което свързва премиера Бойко Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал по случая още през 2019 г. ? Ако да, на какъв етап е разследването?

В отговора си до Брюксел от държавното обвинение посочват: След сигнал от гражданско движение „БОЕЦ“, адресиран до главния прокурор, Специализираната прокуратура е открила дело на казуса, описан от вас. Също така предмет на делото по случая е и публикация на испанския вестник El Periodico, в която се твърди, че имот в Кралство Испания е закупен от лице, различно от министър-председателя.

Обяснения са получени от лицата, посочени в сигнала (включително премиера Бойко Борисов), на физически и юридически лица са наложени данъчни ревизии и проверки от НАП. Някои от резултатите от възложените действия от различните компетентни български институции все още се очакват.

За да се удостовери истинността на фактите и обстоятелствата по това дело, беше необходимо да се поиска информация от компетентните правосъдни власти в Кралство Испания - следователно с постановление на надзорния прокурор от 04.03.2020 г. е възложено на Дирекцията за международно оперативно сътрудничество към Министерството на вътрешните работи да поиска от разследващите органи в Кралство Испания информация дали има разследване по публикацията във вестник El Periodico.

Междувременно излиза нова статия към случая в испанския El Periodico, която засяга продажбата на имот, за който е съобщено в сигнала до Кралство Испания.
На 10.07.2020 г. е получено писмо от Дирекцията за международно оперативно сътрудничество, съдържащо информация за разследването в Кралство Испания. Уточнено е, че се ръководи от правоприлагащата агенция Mossos D’Esquadra (автономна полиция на Каталуния) и Специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност в Барселона.

Пояснява се, че разследването е класифицирано като „съдебно/конфиденциално“, поради което информацията, поискана от Република България, може да бъде осигурена само чрез установяването на контакт с наблюдаващите прокурори. В тази връзка е отправено искане за предоставяне на имената на наблюдаващия прокурор по делото в България и данни за контакт. Поисканата информация е осигурена на компетентните власти в Кралство Испания чрез писмо от 22 юли 2020 от наблюдаващия прокурор на Специализираната прокуратура. Въпреки осигурените данни за контакт и дългия изминал период от време, правосъдните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските правоприлагащи органи.

Разследването по случая не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от възложените проверки на физическите и юридическите лица, както и информацията, поискана от компетентните органи в Кралство Испания.

Изтеклите аудиозаписи

Евродепутатите питат българската прокуратура и следното: Преди няколко месеца в медиите излязоха няколко аудиозаписа. Сред много други неща, за които става ясно от записите, в даден момент гласът, който прилича на този на премиера Борисов, заплашва, че ще изгори политик от опозицията, понастоящем евродепутат. Във тази връзка има ли разследване или предварително извършена проверка по случая? Ако да, то на какъв етап?

Държавното обвинение отговаря, че на 11 август 2020 г. е започнато дело от Специализираната прокуратура във връзка със сигнал от Христо Иванов. Изясняват се и се разследват обстоятелствата, отнасящи се до аудиозаписи, публикувани в медиите, в които се чува глас, за който се смята, че е на премиера Бойко Борисов – разговаря с неизвестно лице и коментира различни теми. В момента тече разследване, назначени са и съответните технически експертизи, които да установят автентичността на записите, но експертизите все още не са изготвени.

Прокуратурата работи "безпрецедентно в най-новата история на България"

В отговорите до евродепутатите от групата в Европарламента за наблюдение на демокрацията българската прокуратура твърди също така, че действията й през последните 2 години във връзка с борбата с престъпността и налагането на върховенството на закона са безпрецедентни по същество в най-новата история на България след 1989 г. Като резултат от доброто взаимодействие между съдебната власт - в лицето на прокуратурата и изпълнителната власт – МВР, ДАНС, КПКОНПИ, редица наказателно-процесуални действия са предприети срещу голям брой висши държавни служители, обвинени в корпорация, включително министри, заместник-министри, депутати, кметове на общини и области.

В отговорите е цитирано изказване на премиера Борисов като пример за "внушение за политическо влияние" върху работата на прокуратурата. Става дума за изказването на Борисов след разпита му по делото срещу Пламен Бобоков - че е призован на разпит като свидетел в досъдебното производство, тъй като прокуратурата иска да угоди на президента Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews