Бойко Рашков отказал да приеме призовката за разпит по делото за източването на магистрала Хемус

OFFNews 15 декември 2022 в 09:55 1753 2

Рашков

Снимка БГНЕС/Архив

Бойко Рашков

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е отказал да приеме призовката, с която Софийската градска прокуратура го е призовала да даде показания по делото за автомагистрала "Хемус" и източването на средства за изграждането й, съобщиха от СГП.

На 2 декември той е бил посетен от призовкар, но е отказал категорично да вземе призовката.

"СГП извърши действия по призоваването на г-н Бойко Рашков съгласно установения в закона ред, за да даде сведение относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по отделени материали от делото „Хемус" относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус". Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона", се казва в съобщението на прокуратурата.

Държавното обвинение го призовава да спазва законите на страната и напомня, че това е негово законово задължение, както разпорежда Конституцията. Според Закона за съдебната власт Рашков подлежи на наказание глоба от 50 лв. до 200 лв., а прокуратурата може да разпореди принудителното му довеждане, напомнят от СГП.

Прокуратурата призовава политиците да спазват установения законов ред в България и допълва, че "ще предприеме всички законови мерки, за да призове г-н Рашков и при неизпълнение на прокуроските разпореждания, ще бъдат наложени санкциите, предвидени в закона".

Бойко Рашков бе вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков. На 22 ноември стана ясно, че прокуратурата ще го призове на разпит за твърденията си, че "има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми". Според него "парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на магистрала "Хемус", а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София".

По разследването по делото "Хемус" бяха отделени материали за договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на аутобана. В тях, "макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях)". С постановление от 16 септември прокуратурата е възложила на ГДБОП да извърши проверка по отделените материали и е дала конкретни указания какви обстоятелства и по какъв начин следва да бъдат изяснени. До момента обаче не е ясно докъде е стигнала тя.

Междувременно ГЕРБ заведе иск срещу Рашков за 100 000 лв. заради изявлението му, че пари са били насочени към фирми на партията. Ако спечели, формацията на Бойко Борисов обяви, че възнамерява да дари сумата на деца на служители на МВР, загубили живота си при изпълнение на служебните си задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови