Бойко Борисов: Не се чуди къде съм, КирилЕ!

OFFNews 09 януари 2023 в 15:19 3005 0

Борисов

Снимка БГНЕС

Бойко Борисов

Делото на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на което бе даден ход днес, ще продължи на 20 февруари. Процесът e заради изказване на Борисов, че Кирил Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ.

Днес в съдебната зала бяха изслушани трима свидетели, сред които депутатът от ПП Венко Сабрутев и предишният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

В началото на заседанието защитата на Борисов, който не се яви в съдебната зала, поиска отвод на съдия Веселина Няголова заради възможна предубеденост, тъй като е бивша колега на адвоката на Петков Стоян Мадин. Заради това, че Мадин и Няголова са били колеги в съдебната система може да има определени съмнения, смята защитата.

Няголова не намери за основателно това твърдение и го отхвърли. След това, с мотив, че Петков е закъснял с няколко минути за началото на процеса, адвокатите на Борисов поискаха делото да бъде прекратено, защото така пише в закона. И това искане бе отхвърлено.

Първа показания по делото даде Мирослава Петрова. Тя обясни, че познава Петков от различни инициативи, свързани с плаж "Корал". Петрова разказа, че прочела статуса на Бойко Борисов, който е предмет на делото. Тази информация много разтревожила Петков.

Бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров разказа за ситуацията с искането към страната ни за плащане на газовите доставки от "Газпром" в рубли. Спомни си, че от май миналата година цената на природния газ започнала да се покачва.

Венко Сабрутев заяви, че 2022 г. е била най-турбулентна за пазара на газ. Разказа за спирането от страна на "Газпром" към България и други държави.

"Това наложи спешно да търсим алтернативни доставки. Премиерът няма никакви правомощия и не може да влияе върху цените, на които "Булгаргаз" купува, или на доставчиците", каза Сабрутев.

По думите му са направени внушения, че Кирил Петков и Асен Василев са "изсмукали" огромни суми от доставките на газ, което е предизвикало емоционалното им избухване. А в същото време цената на борсата непрекъснато се е покачвала.

"Бойко Борисов го няма в съдебната зала, защото го е страх, че когато се изговарят обективни лъжи, има последици", коментира Петков отсъствието на лидера на ГЕРБ. 

Защитата на Борисов пък обясни, че Борисов не е длъжен да се яви в съда. 

Малко по-късно Борисов се включи по темата от фейсбук: "Рано или късно Кирил Петков ще трябва да спре само да "говори", а да започне и да "отговаря". Корупцията и кражбите трябва да се показват и разследват. Всички факти по газовите сделки, по цените на бензина и нафтата, по Джемкорп и т.н. на кабинета "Петков" са предадени на разследващите и по тях работят българските служби. Затова не се чуди къде съм, КирилЕ!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови