БНБ ще обжалва решението за фалит на КТБ

OFFNews 23 април 2015 в 20:31 3391 1

БНБ или прокуратурата ще обжалват посочената от съда дата за неплатежоспособността на КТБ – 6 ноември 2014 г. и ще настояват за 30 септември. Със съдебното решение за фалита на банката, обявено в сряда, на практика се узаконяват всички прихващания и цесии преди 6 ноември 2014 г., когато БНБ отне лиценза на КТБ.

Централната банка ще настоява като дата за обявяване на банката в неплатежоспособност да се определи 30 септември, а не както реши съдът.

Денят на фалита е ключов, защото той определя кои цесии и прихващания са законни. По неофициална информация няма сделка, която да бъде атакувана и развалена, ако сегашното съдебно решение остане в сила. След 6 ноември 2014 г. нямало цесии и прихващания. Така на практика съдът одобрява цесии и вземания на хората с депозити над гарантирания минимум от 100 000 евро.

По закон синдиците могат да атакуват сделки като прихващания и цесии, направени след датата на фалита, ако те поставят едни кредитори в привилегировано положение спрямо други или пък увреждат масата на несъстоятелността.

От БНБ обясниха пред Медиапул, че имат 7-дневен срок да обжалват решението на Софийския градски съд, с което официално бе обявен фалитът на КТБ и 6 ноември бе посочена като дата на неплатежоспособността й. Централната банка все още не е взела решение дали да подаде жалба.

Междувременно Фондът за гарантиране на влоговете назначи временните синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев за постоянни. Името на Ангелчев се оказа в списъка на синдици, които са били агенти на Държавна сигурност.

Комисията по досиетата обяви данни за сътрудничество на 8 от общо 26-те имена в списъка. Сметната палата пък ще провери банковия надзор в БНБ. Решението взе бюджетната комисия вчера по предложение на Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови