Бившият здравен министър Илко Семерджиев окончателно оправдан

OFFNews 16 януари 2020 в 12:56 1815 0

Бившият вицепремиер и министър на здравеопазването в служебното правителство на Огнян Герджиков - Илко Семерджиев, е окончателно оправдан. 

Това реши състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател и докладчик Антоанета Данова, съобщи lex.bg. 

Семерджиев беше обвинен за това, че на 24 март 2017 г. е принуждавал чрез заплахи тогавашната шефка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова да си назначи за заместник Боян Доганов. В разговор Семерджиев казал на Стоименова, че ако не назначи Доганов, той „ще го назначи на нейно място, ще я уволни и ще ѝ направи други неща“. 

Прокуратурата го обвини по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Той гласи, че който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

За по-малко от година Семерджиев беше оправдан на две инстанции, но прокуратурата протестира и делото стигна до ВКС, а в решението се казва, че обвинението е било изначално несъставомерно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!