Бившата жена на Косьо Самоковеца осъди прокуратурата за обезщетение от 60 000 лв.

САС постанови, че е засегната професионалната репутация на Десислава Дишлиева и е влошено здравето й

OFFNews 23 ноември 2023 в 09:41 4929 2

САС

Снимка Архив

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред ВКС.

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 60 000 лв. на Десислава Дишлиева – вдовица на убития Константин Димитров-Косьо Самоковеца, която бе подсъдима с Евелин Банев-Брендо по делото за организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик, съобщи "Лекс".

Продължилият 11 г. процес приключи през 2018 г. Дишлиева и сестра й Моника Добринова - бивша съпруга на Брендо, бяха оправдани. Евелин Банев получи 6 г. затвор, а доведеният му брат Симо Карайчев бе осъден условно.

Добринова и Дишлиева заведоха дело, като бившата жена на Брендо вече осъди окончателно държавното обвинение да ѝ плати обезщетение от 15 000 лв. за вредите от незаконното обвинение и още 18 000 лв. за адвокатски разноски. Дишлиева пък заведе иск за 500 000 лв. срещу прокуратурата, но на първа инстанция Софийският градски съд ѝ присъди само 15 000 лв.

Последва обжалване пред Софийския апелативен съд, който сега увеличава обезщетението на 60 000 лв. заради продължителността на делото, тежките обвинения, разгласяването им, задържането ѝ под стража и влошеното ѝ здравословно състояние. Съдът е приел заключение на съдебномедицинска експертиза, според което процесът е отключил или спомогнал за тежки и опасни за живота на Дишлиева заболявания. Показания са дали майка ѝ и нейна приятелка, които свидетелстват колко тежко е приела обвиненията, как се е страхувала и притеснявала за детето си, което в началото на процеса е било едва 3-годишно.

В решението си САС пише, че в началото на делото през 2007 г. Дишлиева е била на 36 г., а продължителността му от над 11 г. не може да бъде приета за нормална, дори и предвид неговата сложност.

Съдът приема още, че професионалната репутация на Дишлиева е неразривно свързана с личностната ѝ репутация, като отбелязва, че е нормално делото да се отрази върху трудовата или професионална ѝ сфера. В случая е установено, че делото е засегнало търговската дейност на Дишлиева, от което загубила контакти и бизнесът ѝ е страдал.

Съдът отхвърля възражението на прокуратурата, че не трябва да носи отговорност за медийното разгласяване на обвинението. Макар интересът на медиите да е бил насочен главно към Брендо, в публикациите е споменавана с името си и Дишлиева заради повдигнатите ѝ обвинения. Според САС по-интензивни от обичайните страдания от незаконно обвинение са причинени от ареста на Дишлиева. В тази връзка в решението се казва, че задържането под стража е стрес и психическа травма "за всяка нормална, средностатистическа млада жена, което обуславя изпитването на неблагоприятни последици в завишен обем и интензитет".

Освен това САС се мотивира и с медицинското заключение, че стресът от делото е една от причините, "довели до сериозно, продължаващо и досега влошаване на здравето на ищцата, като заболяванията ѝ са я поставили в състояние на постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота".

Решението на САС не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Срещу Десислава Дишлиева има още едно висящо дело за пране на пари, което също продължава извън разумните срокове и вече 9 г. не е приключило дори на първа инстанция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

23.11 2023 в 12:27

"Булка-беглец: Балдъзата на Брендо отказала брак на Емил КюлевДесислава и банкерът имали бурен романс преди да се омъжи за Константин Дишлиев"
Дишлиев също е убит но 2г след самоковеца.

1000

1

salashchanin

23.11 2023 в 11:43

Уff, докога фрапантни грешки в заглавието? Бившата жена на Константин Димитров се казва Ангелина. Само заради такава грешка може да Ви олекне джоба, ако се заведе съдебен иск.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки