Бивш катаджия, задържан при знаменитата операция 'Палките', зашлеви прокуратурата за обезщетение от 40 000 лв.

OFFNews 21 септември 2023 в 13:35 12451 0

катаджия

Снимка Интернет

Знаменитата операция "Палките" катастрофира в съда.

Прокуратурата получи пореден финансов шамар - бившият катаджия от Пловдив Наско Ставрев я осъди окончателно за обезщетение от 40 000 лв. заради незаконно обвинение в подкуп. Той бе оправдан по шумното дело за корупция "Палките", съобщи "Лекс".

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, в което Ставрев на две инстанции осъди прокуратурата, и сега държавното обвинение трябва да му плати и 7000 лв. за имуществени вреди за платените адвокатски хонорари в хода на наказателния процес.

Сагата на Ставрев започна през 2011 г., когато заедно с още 11 свои колеги бе арестуван при обявената от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов операция "Палките" срещу подкупни катаджии. След това те бяха пратени на съд за организирана престъпна група за получаване на подкупи от шофьори. Специално Ставрев отиде на съд заради подкуп от 20 лв., взет от служител под прикритие. Той остана в ареста само седмица и бе пуснат под парична гаранция, а делото стигна до спецсъда 3 г. по-късно.

През 2016 г. всички подсъдими бяха оправдани, а присъдата на Ставрев бе потвърдена през 2018 г. от апелативния спецсъд и влезе в сила, след като прокуратурата не я протестира.

Междувременно, само пет месеца след ареста му през 2011 г., катаджията е бил дисциплинарно уволнен от шефа на полицията в Пловдив, като заповедта е била потвърдена и от Върховния административен съд.

През 2021 г. Ставрев е завел делото срещу прокуратурата, в което е претендирал за обезщетение от над 105 000 лв. Миналата година и окръжният съд в Пловдив, и апелативните съдии са осъдили държавното обвинение да му плати 40 000 лв. за неимуществени вреди от незаконното обвинени, както и 7000 лв. за адвокатски хонорари. Прокуратурата е обжалвала решението на апелативния съд, но наскоро ВКС не допусна касационно обжалване и то влезе в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика